Λεωφ. Κηφισίας 57-59
Αμπελόκηποι - Αθήνα
2168003450
6977544404
biorama-ath@outlook.com
Image

Εξετάσεις Προγεννητικού Ελέγχου

Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά το σύνολο των εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνονται στην αρχή μιας εγκυμοσύνης ή ακόμα και πριν την πραγματοποίηση της σύλληψης.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική σειρά εξετάσεων που έχει ως στόχο τη γέννηση υγιών μωρών και τη διασφάλιση της υγείας των γυναικών που κυοφορούν.

Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά:
 • τον έλεγχο της ομαλής εξέλιξης της κύησης ως προς τη μητέρα και το έμβρυο και τις αντίστοιχες εξετάσεις ρουτίνας που γίνονται για το σκοπό αυτό
 • τη διάγνωση σοβαρών διαπλαστικών ανωμαλιών του εμβρύου, με τη χρήση υπερήχων
 • την εκτίμηση κινδύνου πιθανών γενετικών βλαβών, κυρίως χρωμοσωματικών ανωμαλιών, όπως π.χ. το σύνδρομο Down, κυρίως στο 1ο τρίμηνο της κύησης, με την συνεκτίμηση υπερηχογραφικών δεικτών, όπως της αυχενικής διαφάνειας και βιοχημικών δεικτών στο αίμα της μητέρας, που είναι για το 1ο τρίμηνο η PAPP-a και β-hCG
 • τη διάγνωση χρωμοσωματικών ανωμαλιών, όπως π.χ. το σύνδρομο Down κι άλλες χρωμοσωματικές ανωμαλίες
 • τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων που οφείλονται σε μεταλλάξεις γονιδίων, με απευθείας ανάλυση του γενετικού υλικού
Οι εξετάσεις που γίνονται είναι:

Γενική Αίματος, Επίπεδα Σιδήρου και Φερριτίνης
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, σιδήρου και φερριτίνης, ώστε να μπορέσουμε να αποκλείσουμε τη σιδηροπενική αναιμία. Το σώμα μας χρειάζεται σίδηρο προκειμένου να παράγει αιμοσφαιρίνη, που θα μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα με τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ομάδα Αίματος και Rhesus
Η γυναίκα οφείλει να ενημερώσει τον γιατρό της και για την ομάδα αίματος της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης ή στον τοκετό. Σημαντικός είναι και ο παράγοντας Rhesus. Αν η μητέρα είναι RhD (-) και ο πατέρας RhD (+), το παιδί που θα γεννηθεί μπορεί να είναι RhD (+). Σε αυτή την περίπτωση, το ίδιο το σώμα της εγκύου πιθανόν να αρχίσει να παράγει αντισώματα που θα επιτίθενται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του παιδιού. Αυτό το ενδεχόμενο, στην πρώτη εγκυμοσύνη δε δημιουργεί πρόβλημα. Σε επόμενη κύηση όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, πιθανότατα θα δημιουργήσει αναιμία ή αιμολυτικό ίκτερο στο παιδί.
Έλεγχος αντισωμάτων για Ερυθρά, CMV και Τοξόπλασμα
Ο ορολογικός έλεγχος για τον ιό της Ερυθράς χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ανοσολογικής κατάστασης του ασθενούς μετά από εμβολιασμό ή πριν την έκθεση στον ιό. Αποτελεί συνήθως μέρος του τυπικού προγεννητικού ελέγχου. Εάν μια γυναίκα έχει IgG αντισώματα έναντι του ιού της ερυθράς, ακόμη και με χαμηλό τίτλο, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν δεν έχει αντισώματα και δεν είναι έγκυος, μπορεί να κάνει το εμβόλιο ερυθράς.

Ο ιός της Ερυθράς (Rubella virus) είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου της ερυθράς. Η νόσος αυτή υπό κανονικές συνθήκες είναι μια αβλαβής παιδική ασθένεια, μπορεί όμως να προκαλέσει πολύ σοβαρές εμβρυοπάθειες αν συμβεί λοίμωξη κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV), είναι το πιο συχνό αίτιο ιογενούς ενδομήτριας λοίμωξης και ο πιο γνωστός λοιμογόνος παράγοντας που προκαλεί βλάβες στο έμβρυο όπως προβλήματα ακοής. Ακόμα ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αμέσως μετά τον τοκετό:

 • ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος (κυρίως του εγκεφάλου)
 • υπολειπόμενη ανάπτυξη
 • ιδιαίτερα μικρό κεφάλι
 • διόγκωση του σπληνός και του ήπατος
 • ίκτερο
 • δερματικό εξάνθημα
 • τύφλωση ή αμφιβληστροειδοπάθεια

Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο από το οποίο μία έγκυος γυναίκα μπορεί να μολυνθεί εάν έρθει σε επαφή με περιττώματα από γάτες, χώμα, ωμό κρέας ή μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Εάν μία γυναίκα δεν έχει ανοσία και νοσήσει πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν πολλά προβλήματα.
Έλεγχος για τους ιούς Ηπατίτιδας Β και C, HIV I & II και Σύφιλη
Κάθε γυναίκα θα μπορούσε να είναι φορέας του ιού Ηπατίτιδας χωρίς να έχει συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζει. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης ο γιατρός πρέπει να το γνωρίζει γιατί το παιδί που θα γεννηθεί κινδυνεύει από προβλήματα στο συκώτι του. Η σύφιλη είναι μια σπάνια ασθένεια στις μέρες μας. Αν όμως η έγκυος πάσχει από αυτή, οι επιπτώσεις για το παιδί θα είναι πολύ σοβαρές. Στην περίπτωση του ιού HIV, πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού στο παιδί είτε κατά τη διάρκεια της κύησης ή μετά τη γέννηση.

Έλεγχος Σακχάρου
Η μέτρηση του σακχάρου στην αρχή της κύησης και η καμπύλη σακχάρου στο Β’ τρίμηνο αποτελούν τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον διαβήτη κύησης, δηλαδή τον τύπο διαβήτη που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έλεγχος Θυροειδούς
Πρόκειται για έναν αδένα ζωτικής σημασίας, καθώς η ανισορροπία των ορμονών Τ3 και Τ4 οδηγεί είτε σε υποθυρεοειδισμό είτε σε υπερθυρεοειδισμό, δύο παθήσεις με συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν ολόκληρο τον οργανισμό και το έμβρυο.
Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπάνωσης
Με την εξέταση αυτή, ελέγχεται η πιθανότητα να είστε φορέας μεσογειακής αναιμίας. Αν έχετε το γνωστό σε όλους στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει την ίδια εξέταση και ο άντρας, ώστε να διαπιστωθεί ή αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι και εκείνος φορέας.

Γενική Ούρων
Ελέγχεται η σωστή λειτουργία των νεφρών, προκειμένου να αποκλειστούν ενδείξεις για νεφροπάθεια, ύπαρξη σακχάρου και εμφάνιση προεκλαμψίας ή εκλαμψίας τους τελευταίους μήνες της κύησης. Η εξέταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.

Μοριακός έλεγχος Κυστικής ίνωσης
Είναι το συχνότερο κληρονομικό νόσημα των λευκών πληθυσμών. Στην Ελλάδα οι φορείς της κυστικής ίνωσης υπολογίζονται σε ποσοστό περίπου 4 – 5%. Όταν και οι δύο γονείς είναι διαπιστωμένοι φορείς μεταλλάξεων για την συγκεκριμένη νόσο, υπάρχει 25% πιθανότητα να γεννηθεί πάσχον παιδί.

Είμαστε στη διαθεσή σας γιαραντεβού εξετάσεωναξιολόγηση αποτελεσμάτωνσυμβουλές οδηγίεςΘα χαρούμε να σας Εξυπηρετήσουμε!

Είμαστε στη διαθεσή σας γιαραντεβούεξετάσεωναξιολόγησηαποτελεσμάτωνσυμβουλέςοδηγίεςΘα χαρούμε να σας Εξυπηρετήσουμε!

Στοιχεία Επικοινωνίας

Λεωφ. Κηφισίας 57-59
Αμπελόκηποι - Αθήνα

Τηλέφωνο: 2168003450
Κινητό: 6977544404
Email: biorama-ath@outlook.com
Image
Image
Image

Επικοινωνηστε Μαζι Μας

Image